ИЗБОР ЗА ДЕНЯ

Практични съвети за всяка домакиня – Работа с микровълнова печка

Какво представлява микровълновата печка и как да работим с нея

Направили сте прекрасен избор: микровълновата печка е добро допълнение към техниката във вашата кухня. Опознайте я добре. Вие ще момеете да използвате вашата нова печка за затопляне на вече приготвените ястия, за размразяване на продукти и за приготвянето на различни ястия.


Очевидното предимство на микровълновата печка в сравнение с другите е, че тя икономисва време и енергия, а също така възможността ястията да се приготвят в същите съдове, в които и се сервират.

СВОЙСТВАТА НА МИКРОВЪЛНИТЕ

Микровълнова печкаХарактерно за микровълните е, че те притежават различна способност за проникване през различните материали и вещества. Това е много важен момент при избора на съдовете за микровълновата печка.

Микровълните преминават през съдовете от стъкло, порцелан, керамика, през материалите от типа на аркопал, картон, хартия почти без да загубват енергията и без да ги нагряват.

Но все пак дори тези материали се нагряват при продължително готвене, тъй като горещата храна отдава топлината на
съда. Така че ръкавичките или кърпата трябва винаги да са под ръка.

МИКРОВЪЛНИТЕ НЕ МОГАТ ДА ПРОНИКВАТ ПРЕЗ МЕТАЛА

Те се отразяват от повърхността на съдовете. Ястията, сложени в микровълновата печка в метален съд, остават студени.
В същото време това, че микровълните се отразяват от някои материали, има своите предимства: защитава от прегряването някои чувствителни детайли. Например при размразяването на птици, краищата на крилцата трябва да се завият с алуминиево фолио. Освен това трябва да следите фолиото да не бъде близо до стените на печката.

ПОДХОДЯЩИ СЪДОВЕ

Микровълните се отразяват от металите, затова металните съдове не стават за микровълновите печки. Също така не се употребяват и съдовете от оловен кристал и порцелан с метални кантове или украшения. Към същата категория се отнасят и кафеварките.
Изключение са алуминиевите съдове за дълбоко замразяване. Тези съдове могат да се поставят в печката, но само ако предварително е махнат капакът и тяхната височина не превишава 3 см. Освен това тези съдове в никакъв случай не бива да докосват стените на печката, а разстоянието между съдовете трябва да е не по-малко от 3 см.

Материали, подходящи за микровълновата печка:
•     стъкло и порцелан;
•     различна керамика;
•     устойчиви на нагряване пластмаса, картон и хартия.

Микровълнова печкаСтъклото и порцеланът са идеални за микровълновата печка. Най-добре вълните проникват през стъклото. Но много тънки предмети от стъкло и порцелан, съдове от йена-глас не се препоръчва да се използват.

Подхождат различни типове керамични съдове. Но някои видове, в зависимост от материала, могат силно да се нагря¬ват. Така че най-добре е да направите предварителна проверка. За тази цел оставете съдовете 30 секунди в печката. Ако те останат студени или съвсем леко се затоплят, значи стават за ползване. Ако много се затоплят или дори в печката се появява искра, те не стават за употреба.

Разбира се, прекрасно подхождат специалните керамични съдове за микровълновите печки. Предимството на керамиката е в това, че тя се нагрява много малко, храната в такива съдове остава топла продължително време.

Важно е съдовете, които се използват за микровълновата печка да нямат пукнатини, тъй като в печката те могат окончателно да се счупят. Причина за това е водата, която остава в пукнатините при миенето. Тя се нагрява и буквално взривява съда.
При използване на съдове от устойчива на нагряване пластмаса, трябва да се обърне внимание на допустимите температури.
Хартията и картонът могат да се използват само при затопляне, т.е. за кратко време.

ЗАТОПЛЯНЕ

Микровълнова печкаПредварително приготвените ястия, храната в чиниите и напитките идеално се затоплят с помощта на микровълните. Това е особено ценно, когато трябва бързо да се затопли храната. Съдовете трябва да бъдат добре захлупени, за да може ястието да се затопли бързо и равномерно. Ако нямате подходящ капак, използвайте чиния или пергаментова хартия. Не похлупвайте с капак панирани блюда или други, на които има препечена коричка, за да я запазите. При затопляне на голям обем храна, трябва дал обръщате.

Детската храна в чаши или шишета трябва да затопляте отворена. След затоплянето добре разбъркайте храната и проверете температурата.

В микровълновата печка можете много лесно да разтопите маслото, шоколада, желатина и различни глазури. Продуктите за разтопяване поставете в подходящ съд и няколко пъти раз¬бъркайте в процеса на разтопяването.

РАЗМРАЗЯВАНЕ

В микровълновата печка можете да размразявате и да затопляте или да размразявате и готвите едновременно.
Отделната позиция за размразяване дава възможност да се създаде подходящ режим за размразяване на продуктите, само трябва да ги разпределите в печката равномерно.

Няколко пъти обърнете парчетата месо. Течните ястия (например супа) трябва няколко пъти да се разбъркат.
Не размразявайте продуктите докрай. Завършете размразяването извън печката. При размразяването на фини продукти, (кайма) отделяйте вече размразените части и продължавайте процеса. Ако искате да размразите и да затоплите ястието, то поставете указателя на размразяване, а след това преместете на затопляне при пълна мощност.За размразяването и готвенето едновременно включете печката на пълна мощност.

ПРИГОТВЯНЕ НА ЯСТИЯ

С помощта на проверените рецепти и по-нататъшните съвети, вие лесно ще се научите да приготвяте разнообразни ястия в микровълновата си печка. Докато не усвоите напълно работата с печката, проверявайте процеса на приготвянето на храната.
Вратичката на микровълновата печка може да се отваря по всяко време. Печката в това време автоматически се изключва.
Щом вратичката се затвори, печката веднага започва да работи.

Продуктите, извадени от хладилника, изискват повече време за приготвянето на храната в сравнение със същите продукти, но със стайна температура. Освен това например голямо парче месо изисква повече време, отколкото същото количество месо, но нарязано на парченца. Плоските ястия се готвят по-бързо, отколкото високите. Опитвайте се да разпределяте продуктите по възможност най-плоско. В кръглите съдове ястията се готвят по-равномерно, отколкото в квадратните или правоъгълните.

Микровълновата енергия се концентрира в ъглите и ястието може да се готви повече от необходимото.
Малките обеми се готвят в микровълновата печка по-бързо, отколкото големите.

Ако не можете да установите необходимото време за приготвяне на ястията, използвайте правилото: на 100 г — приблизително 1 минута.

Ястията, който са приготвени в микровълновата печка, по-добре съхраняват вкуса и аромата си. Подправките трябва да се използват в малки количества.

В повечето случаи мощността на микровълновите печки е в пределите на 600 XV. В рецептите, които ви препоръчваме, за ваше улеснение се дават три степени на мощност: „пълната мощност“ означава номиналната мощност 600 XV, за 500 XV и 720 XV печки времето на завиране на течността ще се увеличи или намали с 20 %. Втората степен е „средната мощност“, т.е. 300 XV; третата степен — „минималната мощност“ е 150 XV.

ПРАКТИЧНИ СЪВЕТИ

Микровълнова печка1.     Когато отворите вратичката, печката се самоизключва, затворите ли я — отново се задейства. Така винаги можете да проверите дали яденето е готово или пък да добавите още нещо.
2.     Старият хляб ще омекне, ако го сложите за няколко секунди в печката, а от лимоните и портокалите ще изцедите повече сок, ако ги подържите във фурната.
3.     Алуминиевото фолио е само за покриване. Помнете’, че то не бива да се допира до стените на печката. Хубаво е да си купите и специално фолио за микровълнова печка.
4.     Яденето ще стане еднакво навсякъде, ако преди това сте го разфасовали на порции. Ако това не е възможно, поставете по-дебелото парче месо към края, а по-тънките — към средата на фурната.
5.     Ограничете количеството сол, което обикновено из¬ползвате, тъй като този вид печки засилват вкуса на яденето.
6.     Микровълновата печка готви с мазнината на самите продукти, затова количеството масло трябва да бъде малко. Така значително се ограничава и дневната доза калории.
7.     Използването на живачни и други подобни термометри не е за препоръчване — те се пръскат от високата температура.

Коментираи

Вашият email няма да бъде публикуван. Required fields are marked *

*