ИЗБОР ЗА ДЕНЯ

Цветно рибено руло

Приготвяне на цветно рибено руло

Рибено руло

Продукти: 750 г бяло рибено филе (от бяла риба или щука), 350 г филе от прясна сьомга, 350 г сметана, 1 белтък, 1 лимон, 1 зелена салата, 200 г спанак, жълт безвреден оцветител, черен пипер, сол. За гарнитурата — листа от салата, лимонови резени. За соса — 150 г сметана, копър, черен пипер, сол.

Бялото филе и 250 г филе от сьомга се нарязват на кубчета и леко се замразяват в хладилна камера (около 20 мин). Посипват се със сол, черен пипер и настъргана лимонена кора.

От кубчетата бяло филе и сьомга поотделно се приготвя кайма, прибавят се сметаната, разбитият на сняг белтък и се разбърква, докато се получи лепкава маса.

Бялата рибна кайма се разделя на 2 части. Първата се оцветява в жълто. Втората се разделя на 3 части — 2/3 от нея се оцветяват в зелено със ситно нарязана зелена салата, 1/3 се оставя бяла. Почистеният спанак се сварява, измива се със студена вода и се изцежда.

Снаначените листа се разстилат върху фолиото, отгоре им се слага половината от жълтата кайма, а отгоре останалите дели парчета от сьомга. Всичко се покрива със спаначени листа.

На дъното на формата за руло (или правоъгълна кексова форма) се слага алуминиево фолио,, намазано с мазнина. Най-отдолу се слага кайма от сьомга, след това приготвеният спаначен пласт от жълта кайма и сьомга, като около него едната част се запълва със зелена, а другата в бяла кайма. Най-отгоре се слага останалата жълта кайма и се покрива с останалата зелена кайма. Формата се затваря с фолио, намазано с мазнина. Пече се на водна баня 1 ч в загрята до 160°С фурна. През нощта престоява в хладилник. Рулото се изважда и нарязва на плоско блюдо, като се поднася с гарнитура от зелени листа и лимонови резени, както и със сос от сметана и копър.

Коментираи

Вашият email няма да бъде публикуван. Required fields are marked *

*