ИЗБОР ЗА ДЕНЯ

Как да си приготвим истинска боза в домашни условия

Електронното издание Болен Здрав сподели с читателите си прекрасна рецепта за приготвяне на домашна боза.

Публикуваме я и ние, тъй като смятаме, че няма нищо по-вкусно от домашно приготвеното. Такъв е случаят и с бозата. Тази, която се предлага в търговските вериги често застоява – седмица, две, и когато си зададем въпроси от рода на  „добре де, нали тази боза трябва да трае ден, максимум два, после се разваля?“, ясно става да разберем, че без намесата на вещества, които да повишат срока на годност, едва ли ще се получат нещата…

Е, в този случай, при приготвянето на домашна боза, знаете какво съдържа. Единствено ще трябва да се потрудите, но пък ще Ви бъде далеч по-сладко. Ето я и самата рецепта:

Необходими продукти:

  • 2 и 1/2 чаши булгур
  • ½ чаша ориз
  • 15 чаши вода
  • ½ чаена лъжица суха мая
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 и 1/2 чаши допълнително захар
  • Канела и печени нахутчета за декорация

Начин на приготвяне:

Накиснете булгура за една нощ в част от водата. Добавете към него ориза в дълбока тенджера и долейте останалата вода. Сложете да ври докато омекне. Пасирайте сместа или ако нямате пасатор, прекарайте я през ситно сито, за да отделите по-едрите частици.

Ако е необходимо, долейте малко вода, за да постигнете желаната гъстота. Добавете захарта към сместа и бърквайте от време на време. Когато течността се охлади до стайна температура, се добавя маята. Оставете сместа за 3-4 дни на топло, но не горещо. Най-добре е на  20-25 градуса. След това сложете домашната боза в хладилника.

Кулинари препоръчват бозата да я сервирате  студена, поръсена с канела. За тарниране може да използвате няколко зърна печен нахут.

P.S. Всеки сам решава дали да купува боза, или да си я приготви сам. В търговските вериги предполагаме, че също се предлага качествен продукт.

 

Коментираи

Вашият email няма да бъде публикуван. Required fields are marked *

*