ИЗБОР ЗА ДЕНЯ

Каква храна да изберем и приготвим за нашия поход в планината?

Преходите в планината са страхотно решение за всеки, който желае да открие страхотните места в България, да тренира не само тялото, а и духа си.

Разбира се, повечето преходи продължават почти през целия ден, а за да се справим с  всички препятствия и върхове, ние трябва да приемаме допълнителни калории, които ще ни осигурят енергия за целия ден.

Походите в планината изискват физическа подготовка, но и нещо друго, което допълва нашата цялостна подготовка – храната.

В текущата блог статия ще си поговорим относно това каква храна можем да приготвим за различните походи в планината, защо някои храни са за предпочитане пред други, важни ли са плодовете, празните калории и в какво да съхраняваме нашите приготовления.

Нека започнем с избора на едни храни пред други.

Храна за сила и издръжливост

Дългите преходи предразполагат към изгарянето на много калории, а това ще доведе до понижаване на нашата издръжливост.

Именно заради това трябва да приготвим храна, която да ни зарежда с енергия, да не е прекалено тежка на стомаха и да можем да носим по време на изкачването.

Първо, трябва да кажем, че основните макронутриенти, от които имаме нужда са протеини, въглехидрати и антиоксиданти. Обясняваме накратко:

  • Протеини – пилешко месо, телешко месо, пуешко месо, като добавяне и растителните протеини, които могат да набавят чрез протеинови добавки и пудри.
  • Въглехидрати – разбира се, въглехидратите не са страшни и няма да надебелеем от тях, а са необходими по време на дълго интензивно изкачване, защото ни дават енергия, за да продължим. Това могат да са варени картофи, варен ориз, протеинов хляб и други. Протеиновият бар също има достатъчно въглехидрати, за да ни даде енергия.
  • Антиоксиданти – Те най-често са включени в плодовете и зеленчуците.  Ябълките, крушите, портокалите и грейпфрутите са страхотен избор по време на преход. За тези от вас, които обичат по-калоричните плодове, можете да заложите на бананите, които имат доста витамини в тях.

Разбира се, храната може да варира от тези, които сме изброили тук, но ако желаете да поддържате силата си, да не прекалявате с хапванията и да не ви тежи на корема по време на изкачваме можете да заложите на следната схема.

Включете около 30% протеини в храната си, около 40% въглехидрати за издръжливост и още около 30% антиоксиданти.

Да, храната може да варира, ако особено сте на режим на хранене, но за дълги изтощителни преходи, въглехидратите са важни, както и протеините.

За междинните хранения можете да изберете протеинови барчета (могат да се приготвят и вкъщи), оризовки, сурови бадеми, орехи и други видове ядки, зелени ябълки, протеинови шейкове и други.

Заложете на плодовете  

Плодовете могат да ни дадат нужната енергия, за да продължим, но те трябва да се отчетат като междинни хранения. Все пак, организмът има нужда от повече енергия и макронутриенти, за да продължи.

Цитрусовите плодове също са много подходящи, защото съдържат витамини и минерали, които дават добра енергия и тонус на тялото.

Плодовете могат да се хапват на равни интервали през 2-3 часа, особено ако преходът продължава през целия ден, а понякога и повече дни.

Забравете за преработените храни

Храните, които носят „празни калории“ със себе си не са препоръчителни. Разбира се, биха могли да дадат енергия, но това не  може да се сравнява с едно полезно меню.

Да, ако хапвате шоколад, едва ли ще има проблем, но се тъпчете с вафли, кремове, чипсове и пържени храни, то организмът по скоро ще се измори в разграждането на тази храна, отколкото да даде необходимата енергия.

Пийте много вода

Обезводняването е голям проблем при планинските преходи. Никога не оставайте дехидратирани, защото за да се разградят полезните съставки от храната по-бързо, организмът има нужда от голямо количество вода.

Водата дава енергия и цялото тяло функционира по-добре. Препоръчително за възрастен човек и да се изпиват поне по 2-3 литра дневно, а по време на поход и интензивно натоварване дори и повече.

Финални думи

Ако имате нужда от повече аксесоари, прибори за хранене, бутилки и термоси за вашия преход планината, разгледайте този онлайн магазин.

Храната е важна за нашата форма в ежедневието и изключително важна, когато извършваме по-интензивна дейност.

Нека се погрижим за това да заредим тялото си с нужните нутриенти по време на преход и да покорим повече върхове.

Коментираи

Вашият email няма да бъде публикуван. Required fields are marked *

*