ИЗБОР ЗА ДЕНЯ

Плочки в кухнята по вид повърхност

Когато определяте коя плочка да купите за кухнята, не забравяйте да вземете предвид дали е текстурирана или не. Има няколко опции:

Гланцови плочки. Идеално гладката плочка винаги е популярна, защото е едновременно красива и практична: плаката и влагата се отстраняват лесно от нея. Вярно е, че те са най-забележими върху нея и следователно почистването ще трябва да се извършва по-често. Също така не забравяйте, че лъскавите плочки визуално намаляват размера на стаята – това не е най-доброто решение за малка кухня.

Матирани плочки. Лишени от блясък, кадифените покрития влязоха в модата не толкова отдавна. Предимствата и включват необичаен външен вид, който придава комфорт на кухнята, както и способността на матова повърхност да маскира мръсотия и капки вода: те са по-малко забележими, отколкото върху гланц. От друга страна, плочката се почиства по-лошо, поради по-голямата порьозност.

Релефни плочки. Има много опции за релеф, приложен върху плочката – от имитация на мазилка и тухлена зидария до текстура на кожа и дърво. С помощта на това покритие можете да придадете на кухнята много ефектен декор. Но трябва да помним, че поради сложността на производството този материал е по-скъп от другите, а почистването му отнема най-много време.

Размери, форма и начин на полагане на кухненски плочки

При обсъждането на това как да изберете правилната плочка за кухнята, нейният формат и технология на монтаж са от голямо значение. Всеки от тези случаи има свои собствени нюанси:

  • Размер на плочката. Големите елементи изглеждат солидни, луксозни, малките изглеждат по-елегантни и спретнати. Това е основният критерий при въпроса какъв размер плочки да изберете за пода в кухнята или гръб. Но трябва да се вземат предвид допълнителни фактори. Колкото по-голяма е плочката, толкова по-трудно е да се подреди без рязане и съответно големи отпадъци. Колкото по-малка е плочката, толкова по-старателно се почиства покритието – в крайна сметка има повече фугиращи фуги с нея (а именно те са основните „колектори“ на мръсотия).
  • Форма на плочки. Класиките на жанра са квадрат и правоъгълник. Те са подходящи във всеки кухненски стил, както на пода, така и на стената. Ако искате по-оригинален декоративен дизайн, трябва да изберете шестоъгълна или осмоъгълна плочка със заоблени ръбове, сложни форми или под формата на мозайка. Въпреки че последният вариант не е най-добрият от гледна точка на практичност. Трудно е да се оформи мозаечен модел (защото цената е висока) и не е лесно да се грижи за него (поради изобилието от малки детайли).

Начин на полагане на плочки

Има много опции за поставяне на плочки и всяка ви позволява да постигнете свой собствен ефект. Изисква прецизно изчисления. Полагането на каре е подходящо за имитация на тухлена стена и за плочки с дървесен модел. Диагоналните линии на плочките са необичайни и помагат за разширяване на пространството. А „рибената кост“, напомняща на паркет, е идеална за традиционен стил, но скъпа за инсталиране.

Коментираи

Вашият email няма да бъде публикуван. Required fields are marked *

*