ИЗБОР ЗА ДЕНЯ

Витамин Д

Не би ли било чудесно, ако един витамин може да ви помогне да изградите по-здрави кости и да ви предпази от множество здравословни проблеми, като защита от диабет, множествена склероза, рак, сърдечни заболявания и депресия? Или дори да ви помогне да отслабнете? Точно тук на дневен ред изкача Витамин Д, на който учените възлагат големи надежди.

Витамин Д заздравява коститеvitamini_d

Витамин Д е от съществено значение за вашите здрави кости, от най-ранна детска възраст до дълбока старост. Той спомага на вашия организъм да абсорбира калция от храната. При по-възрастните хора, дневната доза от витамин Д ??и калций, спомага изключително много за предотвратяването на фрактури и чупливи кости. Децата също се нуждаят от витамин Д ??за изграждането на здрави кости и предотвратяване на заболявания, като рахит и други здравословни проблеми свързани със слаби кости.

Витамин Д и множествената склероза

В продължение на дълги години, експерти подозират, че съществува пряка връзка между слънчевата светлина, нивата на витамин Д в организма, а и това автоимунно заболяване, което уврежда нервите (множествена склероза). Според тези учени, появата на рядък дефект на гена, води до ниски нива на витамин Д и съответно по-висок риск от появата на множествена склероза. Въпреки тези връзки обаче, няма достатъчно доказателства, за да се препоръча увеличената консумация на витамин Д за предотвратяване или лечение на МС.

Витамин Д и диабета

Някои проучвания доказват връзката между ниското ниво на витамин Д в организма и диабет тип 2 – който е по-разпространената версия на това заболяване на кръвната захар. Така че, евентуално повишаване на нивата на витамин Д може да помогне за предпазване от това заболяване. И тук обаче, не съществуват достатъчно доказателства за тези твърдения и затова лекарите все още не препоръчват витамин Д за предотвратяване на диабет тип 2.

Диетите за отслабване и витамин Д

Проучванията доказват, че хората, които страдат от проблеми свързани с наднормено тегло, често имат ниски нива на витамин Д. Не е ясно обаче, дали затлъстяването само по себе си води до ниски нива на този витамин. Но едно малко проучване на диетолози доказва, че добавянето на витамин Д към нискокалорична диета за отслабване, може да помогне на хората страдащи от наднормено тегло.

Помага при депресия?

Витамин Д играе важна роля в развитието на мозъка и мозъчните функции. Направено изследване показа, че големи дози от този витамин може да намалят симптомите на лека депресия. Но пък от друга страна, други проучвания показват смесени резултати. Затова най-добре е да се консултирате с вашия лекар за това дали витамин Д може да се предотврати симптомите ви на депресия.

Като цяло първо задължително се консултирайте с лекар, преди да увеличите дневния прием на витамин Д.

Коментираи

Вашият email няма да бъде публикуван. Required fields are marked *

*