ИЗБОР ЗА ДЕНЯ

Витамин Е – вълшебните му свойства

Витамин Е е сред най-мощните антиоксиданти, известен също така и като витамин на плодовитостта. Той е мастно разтворим витамин, който предпазва клетъчните мембрани в човешкия организъм от натрупване на редица токсични продукти, каквато например е млечната киселина. Недостигът на витамин Е често е причина за появяването на признаци на анемия.

Съдържа се основно в животинското и растителното масло, множество зеленчуци, мляко и млечните произведения, в яйцата, черен дроб, месото, рибата, овесеното брашно, царевицата, соя и други. Този витамин има благотворно влияние върху циркулацията на кръвта, изключително е необходим е за регенерирането на тъканите в организма и има доста силен положителен ефект при жените. Използва се в предменструалния им синдром и при редица фиброзни заболявания на гърдите.

Витамин Е осигурява и нормалното кръвосъсирване на кръвта в човешкия организъм и спомага за бързото заздравяване на раните, което от своя старна намалява риска от появата на постоянен белег. Освен това този витамин се използва при понижава на кръвното налягане и предпазва от катаракта. Много професионални спортисти също прибягват до него, тъй като е доказано, че чувствително увеличава атлетическите постижения, намалява конвулсиите на крайниците и служи за поддържането на здравето и мускулите.

Недостигът на витамин Е може да доведе и до редица болестни състояния. Ето и кои са част от тях:

– Некроза на черния дроб
– Мускулна дистрофия.
– Увреждане на мозъчни участъци, главно от малкия мозък.
– Нарушения в размножаването
– Артрофия на семенниците
– Безплодие

Всичко това показва колко ценен е всъщност витамин Е за човешкия организъм и как неговия недостиг може да доведе до множество сериозни усложнения.

По последни данни дори, се счита че консумацията на витамин Е облекчава симптомите при болестта Алцхаймер. За стимулация на имунната ни система се приема основно витамин С, но последните проучвания показват, че витамин Е укрепва имунитета на човешкия организъм почти толкова добре, колкото и по-разпространения за тази цел витамин С.

Според международните стандарти препоръчителния дневен прием на витамин Е 30 IU. Можете да си набавите този витамин чрез естествени източници, като различните видове ядки, спанак и други, а при необходимост и недостиг може да прибегнете и до таблетки с витамин Е.

Коментираи

Вашият email няма да бъде публикуван. Required fields are marked *

*