ИЗБОР ЗА ДЕНЯ

Защо спортистите трябва да включат сушени плодове и ядки в менюто си?

Не винаги оценени за хранителните си предимства, сушените плодове и ядките са пълни с енергия и фибри, които са ценни за спортистите и тяхната оптимална форма.

Суровите ядки са универсална храна за здравословно живеещи хора, вегани и спортисти

Ядките, с техните макроси са дар за сърдечно-съдовата система. Това означава, че са богати на мастни киселини, имат изключително ниско съдържание на вода и могат да се използват за извличане на масло. Бъдете сигурни, че мастните киселини в ядките са предимно мононенаситени и следователно полезни за нашето здраве и по-специфично за нашата сърдечно-съдова функция, тъй като те са склонни да намаляват холестерола.

Те, също така, съдържат калций, който е от съществено значение за организма, защото не само укрепва костите, но и насърчава нормалната мускулна функция. Междувременно желязото помага на мускулите и организма да се възстанови по-бързо след тежки натоварвания. Третият ключов минерал е магнезият, който е определящ за правилното протичане на много жизнени функции в организма.  Ядките са подходяща храна, с която да се заредите с енергия, тъй като те имат нисък гликемичен индекс. Шепа ядки преди тренировка или като лек следобеден снакс ще ви зареди с желаните микро- и макронутриенти.

Най-силно желаните ядки са бадемите и лешниците, които са чудесен източник на магнезий, калций и желязо. От друга страна, орехите са богати както на магнезий и желязо, така и на омега 3 мастни киселини. Те са основен източник на “хубав холестерол” за веганите.

Сушените плодове като основен и бърз източник на енергия

За да не се чувствате уморени и да се възстановите бързо след тренировка, помислете за ядене на сушени плодове. Всъщност въглехидратите са гориво за спортиста. Яденето на сушени плодове е чудесен начин за всеки, който се занимава със спорт, да поддържа нивата си на енергия високи.

Сушените плодове като кайсии, смокини и стафиди се състоят главно от въглехидрати (глюкоза). Освен това те са богати на фибри, които спомагат храносмилането и нормалната чревна функция на тялото. Заслужава да се спомене и тяхното високо съдържание на витамин В, който е полезен за сърцето, мускулите и нервната система.

Най-важният съвет, който трябва да запомните: бавните захари се препоръчват за консумация час преди тренировка, защото те натрупват енергия. Междувременно бързите захари може да се консумират непосредствено преди или по време на тренировъчната сесия, тъй като те осигуряват бързо презареждане на вашите резерви на гликоген в мускулите. Най-добрият начин да се възползвате от двата ефекта е да смесите ядките и сушените плодове заедно.

Какво количество сушени плодове и ядки е оптимално за консумиране

Очевидно количеството плодове и ядки, които човек трябва да консумира, зависи от метаболизма. Колкото по-бърз е метаболизмът, толкова повече енергия ще се усвои. За да се възползвате от всичките им здравословни качества, препоръчителната порция сушени плодове и ядки е между 30 и 50 грама на ден, в зависимост от човека.

Ядките и сушените плодове намират широко приложение в кухнята. Те могат да допълнят вкуса на свежата зелена салата или да направят десерта ви малко по-здравословен и зареден с витамини и минерали. Екипът на Готвим БГ ще ви показваме както интересни, така и здравословни рецепти за всеки вкус и режим.

Коментираи

Вашият email няма да бъде публикуван. Required fields are marked *

*