ИЗБОР ЗА ДЕНЯ

В кой хляб няма глутен. В кои храни няма наличие на глутен?

Глутенът е протеин, който се съдържа в пшеница, ечемик, ръж и други зърнени култури. За хората със заболявания като целиакия, непереносимост на глутен или чувствителност към глутен, консумацията на храни, които съдържат глутен, може да доведе до сериозни здравословни проблеми. В последните години нараства интересът към безглутеновата диета, която изключва храните, съдържащи глутен. Ето някои от храните, които не съдържат глутен:

Безглутенови зърнени култури

Някои зърнени култури не съдържат глутен, като киноа, ориз, лимец, чиа и амарант. Тези зърнени култури са отличен източник на въглехидрати, фибри, протеини и микронутриенти.

Месо и риба

Месото и рибата не съдържат глутен и са важни източници на протеини, витамини и минерали. Важно е да избягвате месото, обработено с глутен (например сосове, бисквити и пържени храни).

Млечни продукти – Млечните продукти не съдържат глутен и са източник на калций и протеини. Важно е да избягвате млечните продукти, които съдържат глутен, като някои видове сирена и сладолед.

Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците не съдържат глутен и са важен източник на витамини, минерали и фибри.

Безглутенови заместители на пшеничното брашно

Много хора, които не могат да консумират глутен, използват безглутенови заместители на пшеничното брашно, като картофено брашно, брашно от киноа, брашно от лимец и други.

Важно е да се има предвид, че безглутеновата диета не е необходима за всеки, освен ако нямате здравословни проблеми, свързани с консумацията на глутен. Ако сте в съмнение, дали да включите безглутенови храни в диетата си, е най-добре да се консултирате с лекар или диетолог.

Коментираи

Вашият email няма да бъде публикуван. Required fields are marked *

*