ИЗБОР ЗА ДЕНЯ

Кулинарни загадки от цял свят: Непознати факти за храни и кухни

Любопитни факти за храни и кухни

Кулинарията е очарователна смесица от вкусове, традиции и културно наследство. Ето няколко кулинарни загадки от цял ​​свят, които може да ви изненадат:

Сушито не е японско: Въпреки че сушито е известно като основна част от японската кухня, произходът му всъщност идва от Югоизточна Азия. Терминът „суши“ се отнася до процеса на ферментиране на риба, а не до самото ястие. Японците започнаха да консумират суши едва през периода Едо (1603-1868 г.).

Картофите не са зеленчуци: От гледна точка на ботаниката картофите принадлежат към семейството на нощнитешевиците, което ги прави по-скоро роднини на домати и чушки, отколкото на зеленчуци като моркови или броколи.

Кифличките не са френски: Въпреки че французите имат богат опит в печенето, кифличките всъщност произхождат от Англия. Думата „croissant“ идва от старофренската дума „croisant“, която означава „нагънат“.

Сосът Worcestershire не е английски: Въпреки името си, сосът Worcestershire всъщност произхожда от Индия. Разработен е през 17 век от Джон Леополд, който създава смес от оцет, захар, сол, черен пипер, карамфилово масло и екстракт от аншоа.

Макароните не са италиански: Макароните всъщност произхождат от древен Египет, където са направени от смес от брашно и вода. През Средновековието те са въведени в Италия от арабските търговци.

Чилито не е люто: Въпреки че често се свързва с топлината, чилито всъщност е вид сушено смлян червен пипер, който може да варира от сладък до горчив, в зависимост от вида. Неговата пикантност идва от добавянето на люти чушки.

Кетчупът не е британски: Кетчупът всъщност произхожда от Китай, където се използва като сос за риба. Той пристигна в Европа през 17 век и стана популярен във Великобритания, където започна да се използва като гарнитура за риба и чипс.

Шоколадът не е здравословен: Въпреки че шоколадът съдържа флавоноиди, които могат да бъдат полезни за сърцето, той също е с високо съдържание на калории, мазнини и захар. Тъмният шоколад с високо съдържание на какао обаче е по-здравословен вариант от млечния шоколад.

Тези кулинарни загадки демонстрират колко разнообразни и взаимосвързани са световните култури и кухни. Разбирането на тези факти може да добави ново измерение към вашето кулинарно пътуване и да разшири разбирането ви за храната, която ядете.

Коментираи

Вашият email няма да бъде публикуван. Required fields are marked *

*