ИЗБОР ЗА ДЕНЯ

Знаете ли, че какаовите зърна са изключително полезни?

Какаови зърна и тяхната полза

Снимка: NashetoZdrave.com

Всеки знае, че суровината за производството на шоколад е зърна от самото растение какао. Вкусът и качеството на шоколада зависи изцяло от тези странни зърна. Какво представляват какаовите зърна?

Какаото е вечнозелено дърво, което получава ботаническото име Theobroma cacao, което на латински означава „храна на боговете“. Какаото расте предимно в тропическите гори на Южна Америка, Западна Африка, Австралия и някои острови в Югоизточна Азия.

Какаовото дърво е много причудливо, обича влажния и горещ климат, така че може да се намери само на ивицата на Екватора. Но това дърво не обича пряката слънчева светлина, така че винаги расте в сянката на други дървета. То е много взискателно към температурата и плодородието на почвата.

Средно височината на какаовото дърво достига 6-8 метра, но понякога достига до 15 метра. Продължителността на живота му е около 100 години и се опложда за 30-80 години. Реколтата от какаото се извлича два пъти годишно: от май до юни и от октомври до февруари.

Ползи и вреди на какаовите зърна

Съставът на какаовите зърна е много богат на ценни вещества, и тога ги прави изключително полезни.

Семената на какаото имат натрапчив, стягащ и леко горчив вкус, но похапвайки ги ще усетите допре познатия вкус на шоколад.

В тях се съдържат органични киселини, оцветители и ароматни вещества, масла, въглехидрати и протеини.
Включват алкалоиди – за теобромин и кофеин, както и микро и макро елементи фосфор, сяра, калий, магнезий, хлор, калций, натрий, мед, кобалт, молибден, цинк, желязо, манган.

Съдържат се още: провитамин А, РР, В1, тиамин, рибофлавин В2, и антиоксиданти, които са представени в полифеноли.
Полифенолите разграждат мазнините, намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, включително атеросклероза, както и намаляват риска от развитие на рак. Какао на зърна се смятат за най-силният антидепресант.

Успокоява нервната система, повишава жизнеността и настроението, благодарение на наличието на серотонин, има положителен ефект върху производителността и бдителността.

Спокойно можете да замените енергийните напитки с какаови зърна, като не прекалявате.

Парадоксално при редовна употреба на какао на зърна, е че теглото се намалява. Това се дължи на факта, че те подобряват и ускоряване на междуклетъчно и вътреклетъчни комуникационни процеси, нормализират липидния баланс, стимулират ендокринната система, подтискат апетита и предизвикват чувство на ситост в продължение на няколко часа.
Важно е само да не се прекалява. Пет – шест какаови зърна на два дена са достатъчни.

Повече за какаовите зърна можете да прочетете в е-Списанието Нашето здраве

Коментираи

Вашият email няма да бъде публикуван. Required fields are marked *

*