ИЗБОР ЗА ДЕНЯ

Безглутеново хранене

Безглутенова диета

Диетата без глутен, според диетолозите, може да допринесе за цялостното здраве и да подобри здравето на червата и тяхното функциониране. Менюто за седмицата ще ви помогне да разберете разрешените продукти.

При диета без глутен загубата на тегло не е много активна и резултатите могат да бъдат трудни за постигане, тъй като трябва да следите състава на продуктите и да се придържате към ограниченията.

Плюсове на диета без глутен

Първоначално диетата се появи за хора с алергии, както и за страдащи от автоимунно заболяване – непоносимост към глутен – глутена, който се съдържа в повечето зърнени храни и особено в пшеницата. Благодарение на този протеин тестото се оказва еластично, глутенът има тенденция да слепва компонентите в хомогенна маса.

Постепенно диетата става все по-популярна. Процентът на хората с автоимунно заболяване се е увеличил, а пропагандата за „вредността на глутена” набира скорост. Този тип диета зае своето място сред стандартните диети за отслабване, тъй като се наблюдава, че наднорменото тегло може да изчезне в процеса.

Също така, изключването на глутен от диетата ви позволява да облекчите натоварването на червата, да подобрите микрофлората му и да нормализирате метаболитните процеси. При алергия към глутен често се наблюдават дискомфорт в корема, метеоризъм и главоболие. Липсата на глутен в диетата ще помогне за подобряване на благосъстоянието. Понякога диета без глутен се дава на малки деца поради колики и газове.

Минуси на безглутенова диета

Повечето безглутенови готови продукти съдържат синтетични заместители, които са доста вредни за организма. Струва си внимателно да проучите състава.

Продуктите без глутен обикновено са по-скъпи от подобни продукти, съдържащи това вещество, така че диетата не е най-бюджетната.

Примерна безглутенова диета

Ден 1

Закуска: каша от просо
Обяд: задушено телешко или телешко, варен ориз
Вечеря: зеленчукова салата, обезмаслен кефир без добавки

Ден 2

Закуска: оризова каша
Обяд: супа с кюфтета и карфиол
Вечеря: ронлива елда, варени пилешки гърди

Ден 3

Закуска: каша от царевична каша със сушени кайсии
Обяд: задушено телешко или телешко, варен ориз
Вечеря: зеленчукова салата, обезмаслен кефир без добавки

Ден 4

Закуска: каша от просо
Обяд: бъркани яйца, оризова торта със сирене, чаша пилешки бульон
Вечеря: извара с ниско съдържание на мазнини без добавки, ябълка

Ден 5

Закуска: оризова каша
Обяд: ронлива елда, варени пилешки гърди
Вечеря: печени ябълки, оризови сладки

Ден 6

Закуска: каша от царевично брашно
Обяд: задушено телешко или телешко, варен ориз
Вечеря: салата от настъргани моркови, задушени зеленчуци

Ден 7

Закуска: каша от просо
Обяд: варена бяла риба, картофено пюре
Вечеря: оризови питки, плодова салата

Резултати от безглутеновата диета

С такава диета е възможно да отслабнете до 5 килограма на седмица, като допълнително изключите сладкиши и мазни храни. Но обикновено резултатите са по-скромни.

Основният плюс на диетата е подобряване на общото състояние, благополучие, възстановяване на функцията на червата и здрав тен.
Отзиви на диетолози

Все още се водят спорове за опасностите от глутена, но той може да причини наистина забележима вреда само на хората, страдащи от неговата непоносимост, които са много малко. Диетата е полезна за тези, които не могат да откажат брашно и са свикнали с голям брой сладкиши и сладкиши – често именно от тях натрупват наднормено тегло. Диетата без глутен ще ви помогне да се научите как да замените нездравословните закуски със здравословни ястия. Тъй като диетата е доста балансирана и не ограничава калориите, загубата на тегло е доста незабележима, но няма да причини вреда и ще даде стабилен резултат, ако след преминаване към обикновена диета не започнете да „заглушавате“ всичко със сладкиши , казва Дилара Ахметова, диетолог-консултант, треньор по хранене.

Коментираи

Вашият email няма да бъде публикуван. Required fields are marked *

*