ИЗБОР ЗА ДЕНЯ

Дъска за рязане – купете правилната

На първо място, трябва да изберете правилните дъски за рязане на продукти. Ако искате да използвате дъската дълго време, тогава изберете твърда дървесина – бук, дъб, орех. Има дъски от масивен масив или наборни ламели. Масивната дъска изглежда добре, но ограничава ширината. Направата на голяма кухненска дъска от масивно дърво няма да е удобна като размер. Дъските изработени от ламели не са по-малко здрави, но ви позволяват да получите почти всеки диаметър на дъската за рязане.

 За да може една дъска да служи дълго време, трябва да се грижите правилно за нея.

Как да съхранявате дъските за рязане

Дървена дъска за рязане може да се съхранява както в затворени шкафове и чекмеджета, така и при отворен достъп на плота. Единственото изискване е далеч от източници на влага. Не е желателно да поставяте дъските до съдомиялната машина, в противен случай те постоянно ще бъдат пръскани с вода. Много удобно е да съхранявате кухненски дъски на стойка или красива поставка. Така те ще станат едновременно интериорна декорация и винаги ще са под ръка.

Дъска за рязане – как да се грижим

Първото правило за грижа за дъската за рязане е минимум влага. Прекъснете навика да поставяте дъски в мивката с други съдове. Продължителното действие на водата е пагубно за кухненската дъска – тя набъбва, почернява и може да се напука. В допълнение, намокрянето води до факта, че дъската може да се огъне в дъга. Не накисвайте дървени дъски за рязане! Опитайте се да използвате различни дъски за рязане на сурови и варени храни. Дървото има пори, които абсорбират хранителния сок и ако дъската се измие лошо, могат да се развият бактерии. Ако нямате възможност да използвате различни дъски за различни видове продукти, тогава грижите трябва да се подхождат много внимателно. Измийте дъската със сапун и вода и проверете за остатъци от храна по нея. Ако режете сурова риба или месо след измиване, намажете дъските за рязане с оцет. След всяка употреба дъската трябва да се измие незабавно и да се избърше. Ако дъската ви е била във водата достатъчно дълго и е огъната, тя може да бъде фиксирана. Просто я поставете хоризонтално под пресата и след няколко часа ще се върне в плоска равнина.

Как да възстановите дървените дъски за рязане

 Абсолютно не е трудно и не е скъпо: Измийте дъската и изчакайте да изсъхне напълно, без следи от влага. Вземете фина шкурка и шлайфайте повърхността на дъската. Използвайте всяко ядливо растително масло, за да разтриете дъската. Маслото ще се абсорбира в порите на дървото, ще го покрие с тънък филм и ще го предпази от влага, а също така ще върне продукта към ярък естествен нюанс. След това дъската ви ще изглежда като нова и ще издържи толкова дълго, колкото искате.

Коментираи

Вашият email няма да бъде публикуван. Required fields are marked *

*