ИЗБОР ЗА ДЕНЯ

Как да се справим с косопада?

Справянето с косопада е една от най-горещите теми за разговор сред по-голяма част от всички, преминали през COVID-19. Истината е, че това е един от най-често срещаните постковидни симптоми и неговата продължителност определя изключително трудната борба с него. Но ако трябва да сме напълно искрени, не само COVID-19 може да бъде причина за засиленото отпадане на коса от скалпа ни. Какви са причините за косопад и как да се справим с него – всичко това ще разберете в следващите редове.

Защо косата ни пада?

На първо място сред най-честите причини за усилен косопад при мъже и жени е генетичната обремененост. След нея се подреждат хормоналните проблеми и най-вече тези, засягащи щитовидната жлеза, някои нефропатии, както и така характерният за човека на XXI век стрес. Няма как да избягваме от всичко това, но можем да се погрижим проблемът да бъде регистриран в най-ранните му етапи. Като резултат ще можем да приложим лечение преди да е станало твърде късно и да се погрижим за нашата коса.

Други фактори, които не са свързани с някакъв здравословен проблем, са например честата употреба на различни методи за обработка на косата – преси, сешоари, маши и други. Също така разнообразните козметични продукти могат да действат много агресивно върху скалпа и това да доведе до увреждане на космените фоликули. Ограничаваме тези причини в друга група, защото тук единственият фактор, който може да допринесе за един по-здрав вид на косата, е промяната в начина ни живот. Необходимо е да избираме по-внимателно всички онези продукти, които ще използваме по дължината на косата ни. Трябва да сведем до минимум и топлинната обработка на косъма.

Какви средства да използваме за борба с косопада?

Ако трябва да сме напълно искрени, промяната в начина на живот, спазването на стриктна диета и приемането на допълнителни витамини може и да имат ефект върху косата ни. Но в някои ситуации това остава мираж и трябва да прибегнем към нещо по-иновативно. Такава например е станалата в последно време популярна трансплантация на коса. Интервенцията се извършва само от специалисти, които взимат космени фоликули от едно място и ги присаждат на друго. Разбира се, има много условия, които трябва да бъдат съобразени предварително, за да бъде напълно ясно дали това е точната за вас процедура. Затова ви съветваме да потърсите мнението на специалист, преди да прибегнете към трансплантация на коса.

COVID-19, стрес, генетична обремененост са само част от нещата, които могат да доведат до косопад. Лошото е, че трудно можем да окажем контрол върху тях и ни остава единствено промяната в начина на живот и грижата ни за косата и скалпа, като начин да повлияем ситуацията. От вас зависи как ще изглеждате!

Източник на снимка:
Estrada Anton / Shutterstock.com

Коментираи

Вашият email няма да бъде публикуван. Required fields are marked *

*