ИЗБОР ЗА ДЕНЯ

Индийска кухня – ароматите никога не стигат

индийска кухняИндийската кухня изобилства от вкусове и аромати, които трудно могат да бъдат описани. Всяко индийско ястие е уникално и различно, благодарение на богатото разнообразие от невероятни аромати.
Не може да не се отбележи, че на традиционната индийска трапеза винаги присъстват ориз и хляб. Хлябът може да бъде от различни видове, но се приготвя предимно от брашно, наречено „ата”. Друг типичен хляб за индийската кухня е наан, голяма част от който е кисело мляко. Този хляб се пече в глинена пещ. Чапати е друг вид индийски хляб. Той наподобява питки и се пържи. Прилича много на мекици.

Повечето индийци не консумират месо. Въпреки това в традиционните им ястия са включени пилешкото и овнешкото.
Зърнените храни като нахут, боб и леща са предпочитани в индийската кухня и са под общото име „дал”.
Един от най-уважаваните продукти, използван в кулинарните рецепти на Индия е именно маслото. За индийците употребата на големи количества масло означава благополучие. Те приемат консумирането му за пречистване, затова и намира широко приложение в готварството им. Пречистеното масло те наричат „гхи”. То се загрява на бавен огън, премахват се твърдите частици от него и се изчаква водата да се изпари. Това се прави с цел да остане прозрачна жълта течност.
Най-използваните продукти в южна Индия са лещата, оризът, кокосът, чушките и фурмите. За този район са характерни палачинките, приготвени от черна леща и ориз. Този вид палачинки най-често се поднасят за закуска.
В северната част на Индия рядко може да бъде поднесен ориз, по-скоро се предпочитат различните видове хляб. Ястията с къри и кисело мляко се консумират в цялата страна. Богат избор има и от рибни деликатеси.
Емблемата на индийската кухня безспорно са подправките и най-вече лютите. Почти няма район в Индия, където да се консумират по-малко подправки, дори тяхното „по-малко” е в пъти повече, отколкото в България.
Любимата подправка на цяла Индия е къри. Други, които са силно предпочитани в тази страна и се използват най-често в кулинарията са: куркума, анасон, кориандър, маково семе, кимион, джинджифил и кардамон. За да има баланс в ястието, към подправките се прибавят и пресни растения. Най-често се слага мента. Не могат да се пропуснат и подправки като чили, индийско орехче, шафран, чесън, карамфил и канела.
Сокът от вода и лимон е сред най-предпочитаните за индийците, а те го наричат „нимба панч”.
Самото хранене също е традиция в Индия. Това става на пода – на ниски възглавници или на столчета. Яде се винаги с ръце, а приборите не се използват.

Коментираи

Вашият email няма да бъде публикуван. Required fields are marked *

*