ИЗБОР ЗА ДЕНЯ

Избор на подходящо осветление за работната зона в кухнята

Как да изберем лампа за кухнята, как да направите LED осветление в кухнята и да спестите електричество – всичко е в тази статия. Основното правило за компетентно кухненско осветление е зонирането и наслояването. Всяка работна зона (мивка, плот, остров, маса за хранене) трябва да е добре осветена. Това се изисква не само от удобство и стил, но и от безопасността на работа в кухнята.

 Как да изберем осветление за вашата кухня

Има два вида кухненски осветителни тела:

         1. Осветителни тела за таван

         2. За стена.

Нека разгледаме всеки вид поотделно.

Таванни лампи. Има три основни типа таванни осветителни тела:

  • Полилеи. Лампите окачени на шнур или верига, не са най-удобният вариант за стаи с ниски тавани. Те пречат на свободното движение, удрят се по главата. Но в стаи с високи тавани стилен полилей с метален, дървен или пластмасов нюанс ще изглежда страхотно. Такъв елемент трябва да бъде инсталиран на етапа на ремонтни работи. За монтаж е необходимо да се издълбаят стените, да се издърпа кабела, да се монтира системата за закрепване.
  • Прожектори. Това са не само вградени устройства, които са ни познати, но и по-малко популярни устройства – спотове. И двата вида се използват за локално осветление. Организирането на общо осветление със спотове и прожектори ще удари силно бюджета ви. Често срещано място за монтаж е долната или горната част на висящите шкафове. Възможността за промяна на посоката на светлинния поток ви позволява по-ефективно да осветявате работната зона.
  •  Висящи светлини. Те често се комбинират в една група с полилеи поради сходството на техните монтажи. Но това е локално осветление, което е монтирано над масата за хранене. Могат да бъдат монтирани по оста, окачени за шината на крушка на Едисон и др. Височината им може да се регулира.
  • LED панелите принадлежат към отделна категория. Те са скъпи, но издържат 5-10 години и осигуряват оригинално локално осветление.
  •  Стенни лампи. В малките кухни основният източник на светлина е повече от достатъчен за безопасно и удобно готвене. Няма нищо сложно в това как да направите осветление в малки кухни. Големите стаи изискват допълнително осветление. Като допълнително локално осветление се използват стенни осветителни елементи. Те не са подходящи за ролята на основен източник на светлина, защото ще има голям брой неосветени зони.

           Тези лампи включват:

  • Аплици. Красиви и модерни уреди, които са напълно неподходящи за кухнята. Те ще бъдат полезни само в близост до кухненската маса.
  •  Тръбни лампи. Добър вариант за организиране на локално осветление, декоративно осветление. Предимството е, че тръбните лампи могат да се поставят над висящи нощни шкафчета, хладилник, в ниши. Те осигуряват интензивно осветление, което покрива малка площ. Това е идеално за точково осветление.

Коментираи

Вашият email няма да бъде публикуван. Required fields are marked *

*