ИЗБОР ЗА ДЕНЯ

Трикове за почистване на решетката на барбекюто

От решетката на барбекюто зависи крайният резултат при печене. Ако решетката е зле поддържана, мръсна, с напластени и изсъхнали остатъци от храна или втвърдили се мазнини, няма как да се очаква добър вкус на изпечената отгоре ú храна. Ако решетката, обаче, е изрядно поддържана и чиста, на нея винаги ще се готвят най- вкусните и ароматни месо и зеленчуци. Как трябва да се почиства решетката на барбекюто и какви трикове могат да се приложат за улесняване на поддържането?

Почистване с парочистачка

Няма нищо по- добро от силата на водата! И на парата. Дори една обикновена парочистачка би се справила лесно с цялата наслоена върху решетката мръсотия. Не са необходими нито препарати, нито усилия. Тези, които не разполагат с парочистачка, все пак могат да използват силата на парата. Достатъчно е да се намокрят листове хартия, които да се сложат върху решетката на вече тлеещата, леко топла скара и отгоре да се сложи готварско фолио.

Почистване в съдомиялна

Ако решетката не е прекалено голяма и може да се побере в съдомиялна машина, това е една добра възможност за лесно почистване. Препоръчително е, преди да се сложи в съдомиялната машина, решетката да се третира с обезмаслител. При миенето в машина, всички следи от препарата биват отстранени, съответно не съществува никакъв риск.

Почистване с лук

Лукът има чудодейни свойства, не само за здравето и имунитета, но и за скарата на барбекюто. Докато все още е топла, решетката на барбекюто може да се намаже обилно с лук- дали директно със зеленчука или с четка напоена в сок от него, не е от значение.

Почистване с оцет

Оцетът е друго натурално средство за лесно почистване на скарата. Смес от оцет и вода, в съотношение 1:1, поставена в бутилка с пулвелизатор и напръскана обилно върху топла решетка е добро решение. След това с обикновена гъбичка за миене на чинии започва отстраняване на вече разтворилите се остатъци от храна и мазнини.

Почистване с кафе

В дом, в който има еспресо кафе машина, винаги има утайка от кафе. А утайката от кафе е отлично средство за почистване на обгорялата и замърсена скара на барбекюто. Решетката се снема, поставя се върху вестник и внимателно се обтрива с влажна утайка. Останалата работа се върши от киселините в остатъците от кафе.

Почистване със сода бикарбонат

Добрата стара сода бикарбонат, е способна да се справи с почти всяко замърсяване. Положена върху решетката на барбекюто каша от сода за хляб и вода, разгражда бързо мръсотията. А ако към тази смес се добавят оцет или лимонов сок, действието е светкавично.

Почистване с бира

Около барбекюто обикновено се пие бира. И винаги остава някакво неизпито количество по бутилките и кенчетата. Тези остатъци могат да се разнесат по все още горещата решетка и след десетина минутки повърхността ú да се обтрие с телена четка.

Почистването на решетката на барбекюто може да се превърне в действие лесно като детска игра. С подходящите трикове и средства, тя ще е винаги в изряден вид, а сготвената върху нея храна ще е винаги вусна и апетитна- точно такава, каквато би следвало да е!

Коментираи

Вашият email няма да бъде публикуван. Required fields are marked *

*