ИЗБОР ЗА ДЕНЯ

Всичко за силиконовите форми за печене

Надали някой преди няколко десетилетия си е представял, че един ден в съдове от някакво подобие на гума, ще се пекат вкусни баници, сладки като мед кексове, пухкави пандишпани. Надали някой пък днес си представя една кухня без неизменното присъствие на силиконовите форми за печене, които се продават в причудливи форми, незалепващи се, огъват се на кой както му душа иска. Какво представляват силиконовите форми за печене, откъде произлизат и какви особености имат?

Същност на силиконовите форми за печене

Формите за печене от силикон са изработени от специална силиконова гума, която е особен вид синтетично съединение. Едно от най- големите им предимства е, че те имат незалепващо покритие и дълъг живот на експлоатация. Не вредят на здравето, не отделят вредни химикали при термична обработка и запазват своите отлични свойства и качества изключително дълго време. Силиконовите форми за печене могат да се използват както при изключително ниски температури, така и при изключително високи, като температурния диапазон на експлоатация е -50 ° C до 260 ° C. Тоест, силиконовите форми могат да се използват както във фризер, така и във фурна.

В допълнение към силикона

Някои производители обогатяват силиконовите форми за печене, като добавят към тях различни примеси, които могат да доведат до бързо износване, поява и задържане на неприятна миризма, деформиране на първоначалната форма, което като резултат пък води до неравномерно изпичане на храна поставена във форма с примеси, разливане заради поддаване на стените на силиконовия съд, залепване и загаряне на съдържанието. Всъщност, всичко това е знак, сигнал, че формата за печене не е оригинална, тоест не е изработена изцяло от силикон, тъй като силиконът не позволява възникването на тези проблеми.

Създателят на силиконовите форми

Французинът Гай Демарле, който е химик по професия, е бащата на силиконовите форми за печене. Още през 60-те години на 20 век, той прави различни странни за онова време експерименти. Но един от тези експерименти, се оказва, че променя живота на домакините завинаги. Той покрива подложки за печене със силикон, тества откритието си и когато вижда, че експериментът е успешен, се впуска в масово производство на първите силиконови форми за печени. Първоначално скъпи и недостъпни за всеки, през 80-те години на 19в. те стават широкопопулярни и по- достъпни в страните от Западна Европа и в САЩ, а в края на 90-те години и на други места по света.

Предимства на силиконовите форми за печене

Предимствата на силиконовите форми за печене са не едно и две. Те могат да се използват директно, без необходимост от омазняване, тъй като силиконът е незалепващ материал. Формите се нагряват бързо и температурата се разпределя равномерно по повърхността им. Поради своята гъвкавост, силиконовите форми за печене позволяват по- лесно изваждане на съдържанието им, както и огъване за по- компактно съхранение. Една форма може да се използва за трите етапа на всяко ястие- подготовка или приготвяне във фурна, съхраняване в хладилник, замразяване във фризер. Важно е да се отбележи, че силиконовите форми се мият много лесно, не променят вида, формата и цвета си.

Едно е сигурно- светът нямаше да бъде същият, без силиконовите форми за печене. Компактни, мултифункционални, лесни за използване, те са задължителни за всяка кухня.

Коментираи

Вашият email няма да бъде публикуван. Required fields are marked *

*