ИЗБОР ЗА ДЕНЯ

14 полезни съвета за готвене на месо

Съвети за готвене

Всеки амбициозен кулинар се е сблъсквал с поне един провал при готвенето на месо. Обикновено крайният резултат се оказа жилаво, но вкусно или обратно – месото е сочно, но е загубило полезните си свойства. 

Представяме ви най-важните съвети за начинаещите готвачи, които ще помогнат при готвенето на месо. Прилагайки ги на практика, можете не само да готвите вкусно, но и да запазите полезните свойства на храната.

 1. Размразявайте месото само при стайна температура. В никакъв случай не използвайте микровълнови печки или други методи за размразяване, месото ще стане жилаво и няма да има хубав вкус. В екстремни ситуации можете да оставите месото в студена вода.
 2. По-добре е да съхранявате месото в хладилника във фолио.
 3. Съхранявайте варено месо без бульона.
 4. Не забравяйте да проверите дали е готово месото, като направите разрез върху него. Ако пуска светъл сос, това означава, че ястието вече може да се сервира. В противен случай сокът е червеникав.
 5. За да не загуби месото си вкус и сочност, препоръчително е да го осолите преди готвене или 30 минути преди готвене (за предпочитане е вторият вариант).
 6. За да запази месото добрия си вкус, го пригответе малко преди сервирането.
 7. За вкусен и сочен свински кебап купувайте само свинско филе.
 8. Не гответе месото на големи парчета, то няма да се готви равномерно, но в средата ще остане напълно сурово. Гответе го на малки парченца.
 9. За да готвите вкусно варено месо, потопете го във вряща вода, добавете малко лимонов сок към бульона, за да подобрите вкуса му.
 10. В процеса на готвене или задушаване на месото водата постепенно кипи, затова добавете само гореща преварена вода. Ако се добави студена вода, месото ще остане жилаво.
 11. За да се сдобие месото със златиста коричка, не покривайте тигана с капак.
 12. Когато пържите месо, не го обръщайте постоянно. Изпържете едната страна, след това обърнете месото от другата му страна. При често обръщане излиза много сок и накрая месото става жилаво.
 13. За да направите яхнията още по-приятна на вкус, я запържете предварително до златисто кафяво и след това добавете чаша, предварително преварена вода.
 14. Добавете по време на готвене моркови, лук и магданоз към месото, за да подобрите вкуса на яхнията.

Източник: lesnirecepti.bg

Коментираи

Вашият email няма да бъде публикуван. Required fields are marked *

*