ИЗБОР ЗА ДЕНЯ

Пет причини керамиката да е нещо повече

 Керамиката е глина, която е изпечена. Всички имаме керамични съдове за гответе или хранене, от които ядем всеки ден. Но смятали ли сте някога керамиката за произведение на изкуството, а не за утилитарен предмет?

 Керамиката се превърна в една от най-модерните тенденции в съвременното изкуство. И работата с глина се превърна в популярно средство за терапия и себеизразяване в нашия технологичен свят. Нека разгледаме по-подробно защо всички дизайнери и декоратори по света все повече избират керамиката. Има няколко причини за това. Керамиката е едно от най-старите произведения на изкуството, достигнали до нас. Наред със скалното изкуство, керамичните предмети ни разказват за културата на неолитните народи, за древен Вавилон и Египет, за идеите на древните гърци и римляни, за постиженията на Китай и боговете на ацтеките. Самата керамика, дори и с най-актуалния дизайн, е пропита с усещане за древност, тя е като артефакт, получен от археологически разкопки.

Керамичните предмети са издръжливи.

Не се бъркайте с китайски чинии, закупени за 2 лв в хипермаркет. Истинската керамика е необичайно здрава, може да бъде повредена само от целенасочен удар с чук или летене от висок рафт. Ето защо, връщайки се към предишната точка, керамиката е достигнала до наши дни от древни времена. Няма да се разкъса като плат, няма да избледнее като картина. Дългосрочна инвестиция, която вероятно ще служи на повече от едно поколение от вашето семейство.

 Керамиката – възможност за връзка с природата

Всеки керамичен продукт е комбинация от четирите елемента. Земя и вода, които са необходими за създаването на самата глина. Въздух и огън, които са необходими за изгаряне на тази глина. В същото време технологията за производство на керамика остава почти непроменена от древността. Керамичните предмети са екологични и органични. Ние, които живеем в такава технологична ера, имаме нужда да възстановим връзката с природата, в обекти, които влияят положително на качеството на живот, настроението, напомнят ни за спокойствие и щастливи моменти на почивка.

Керамика – възможност да получите дизайнерски предмет

 В България керамиката има своя собствена, малко тъжна история. Повечето хора го възприемат в контекста на утилитарна функция. Малко хора смятат керамиката за произведение на изкуството. В същото време много известни художници, като Дали и Пикасо, създават своите творби в керамика. Тези произведения сега са в музеи, предизвиквайки всеобщо възхищение и интерес. Ситуацията постепенно се променя. Все повече дизайнери се обръщат към керамиката, когато поставят акценти в интериора и търсят решения за създаване на специален стил в интериора, изразяващ характера на клиента. Мнозина са разубедени да купуват керамични изделия от вътрешен страх, че са непревземаемо скъпи. Това не е вярно. Има много керамични ателиета, където можете да закупите артикул за интериора на цената на средна картина – от 90-100лв.

Можете да видите техниките за декориране с авторска керамика в най-големите списания за дизайн. И вие сами винаги можете да закупите същата или подобна работа и да бъдете в световната тенденция за декориране на вашия дом.

Керамика – възможност да излезете от света на масовия пазар

 В нашата епоха на потребление, краткотрайни предмети, на фона на общата крехкост и крехкост, можете да намерите предмет, който ще се превърне в талисман на вашия дом, котва в хаосът на модерността. Керамиката съхранява енергията на човешките ръце, тя е естествена и истинска. Изработката му не търпи бързане, това е ръчен труд. Това е почти пълен антипод на съвременния начин на живот. Наличието на авторска керамика в къщата ще помогне на тези, които са уморени от безкрайно бягане, които искат да видят хармония и топлина около себе си. Ето защо е много важно да намерите за себе си тази керамика, която е близка до вас по стил и дух.

Коментираи

Вашият email няма да бъде публикуван. Required fields are marked *

*