ИЗБОР ЗА ДЕНЯ

5 продукта, които ще увеличат хемоглобина през зимата


Сънливост, депресия, виене на свят, отслабналост и дискомфорт. Често изпитваме тези симптоми през зимата. Периодично те възникват поради липсата на желязо в кръвта. Какви други признаци говорят за намален хемоглобин можете да разберете от настоящата статия.
Хемоглобинът или хемоглобулинът е белтък с четвъртична структура и молекулна маса около 66000 – 68000 Da. Представлява съединение на хема с белтъка глобин. Недостатъчното количество хемоглобин може да намали имунитета на човешкия организъм, да доведе до ниска ефективвност и да увеличи риска от остри респираторни вирусни инфекции с усложнения. Това обсъждат експерти в медицинското издание Credoweb.bg

Няма как да не споменем, че недостатъчно хемоглобин може да допринесе до по-серизони заболявани, Хепатит, болести на кръвта, анемия, туберкулоза, пневмония и други.

Ето и някой храни, които са подходящи за прием през зимата:

1. Халва. Полезна е за зрението и предотвратяването на рак, тя съдържа огромно количество желязо, което регулира нивото на хемоглобина. Халвата се приготвя от сусамови семена, ядки, слънчогледови семки, които сами по себе си са отличен източник не само на желязо, но и на витамини Е, В, фосфор, цинк и калций.

2. Месо. Всеки човек знае, че през зимата трябва да ядете възможно най-много месо. Едно парче пържола ще Ви зареди с енергия за половин ден. Основното е, че протеините от животински произход помагат да се върнат към нормалните кръвни клетки. В диетата винаги трябва да присъства говеждо месо, заешко, телешко месо, черен дроб, език. За да се поддържа нормално ниво на хемоглобина, 50 грама месо на ден са достатъчни.

3. Сушени гъби. Ароматната супа, приготвена от сушени гъби, е не само вкусна храна, но и отличен начин да се увеличи количеството желязо в тялото.

4 Морски дарове. Скариди, миди, калмари, хайвер – в морски дарове се съдържа цял склад на витамини, включително за поддържане на хемоглобин. В магазините ще намерите предимно замразени храни, но в тази форма се запазва най-голяма част от полезните вещества, така че това не бива да ви тревожи.

5. Цвекло. Естествен сок или квас от цвекло също е много ефективно решение за набавяне на хемоглобин. Консумирайте цвекло редовно. Можете да добавите ябълка или сок от моркови към цвеклото.

Коментираи

Вашият email няма да бъде публикуван. Required fields are marked *

*