ИЗБОР ЗА ДЕНЯ

Видове кухненски ножове

Във всеки магазин за готварски съдове и аксесоари има изобилие от домашни ножове. Разнообразието обаче е по-скоро объркващо, отколкото вдъхновяващо. Моделите са различни по форма, ширина, дължина и други параметри. Но погледнете внимателно, ще видите общи черти. Ето няколко кухненски ножа.

Според острието се делят на стоманени и керамични.

Първите са по-традиционни. Имат внушително тегло, издръжливи, не ръждясват, могат да се мият в съдомиялна машина. Керамичните ножове са популярни от последните години. Леки, не се тъпи, имат цветно (бяло или черно) острие, не са склонни към корозия.

Инструментите се различават по формата на острието. Режещият ръб е прав, назъбен, вълнообразен, с назъбвания.

По произход се разграничават европейски и японски ножове. Някои са универсални, използвани от готвачи по цял свят, подходящи за всякакви продукти. Вторите са изобретени в Страната на изгряващото слънце, където основната съставка е риба и морски деликатеси.

По предназначение се отличават

ножове за месо, птици, риба;

– за хляб и продукти от брашно;

– за плодове и зеленчуци;

– за сирена и др.

Всеки тип има свои собствени дизайнерски характеристики, които го правят удобен за използване.

 Закупуването на комплект кухненски ножове може да бъде трудно. Без помощта на специалист е трудно да се разбере кой инструмент да се вземе. В крайна сметка те се предлагат не само в различни дължини, но и във форми!

Без паника. В ежедневието са необходими само четири разновидности.

 Правите ножове са класика. Имат право острие с двустранно симетрично заточване. Острието е гладко, с връх, подходящ за срязвания и пробиви. Подходящ за продукти с плътна структура (месо, птици, колбаси, сирена, някои видове зеленчуци и плодове).

 Назъбените ножове иначе се наричат ​​sereytornye. Острието им е като трион. Режещият ръб се състои от малки зигзаги. Острието е дълго, умерено широко. Плъзга се гладко, не къса краищата на съставките. За нарязване на пресен хляб, сладкиши или замразени храни.

 Вълнообразните ножове, подобно на предишния тип, нямат обичайния ръб. Върхът на продукта е заоблен, а острието наподобява морски вълни. Предназначен е за най-деликатните операции. Например, нарязване на крехко месо на тънки филийки. И с него режете торти, рула и други сладкиши.

Назъбени ножове. Второто име е с джобове. Изглеждат като прави линии, но острието е по-широко. Заоблените вдлъбнатини са по дължината на острието. Предотвратяват залепването на продуктите. Добър за празнично рязане.

Ножове за месо, риба, птици

Ножът за месо е известен също като касапски нож. Това е впечатляваща резачка с масивна дръжка и голямо острие. Издържа на продължителни натоварвания без загуба на производителност. Служи за отстраняване на кожа, хрущяли и сухожилия.

Рибният нож или ножът за риба е японско изобретение. Използва се за рязане на обезкостено филе за сашими и суши. Използва се за нарязване на малки и средни риби. Острието е тясно, върхът е тънък, заточването често е едностранно. Това дава ъгъл на рязане от 15-17 градуса.

За хляб, пица, тесто. Ножът за хляб е инструмент за меки и леко запечени печива. Питки, питки, багети, гевреци. Неговият акцент е назъбено острие под формата на „трион“. Не поврежда крехките ръбове на печенето, не се рони, не набръчква филийки. Общата дължина на кухненския нож е от 25 см. Острието е дълго от 13 см. Плоско, върхът не е заточен. Нож за пица – резец с кръгло острие с диаметър над 8 см. Изработен е от неръждаема стомана. Плосък, има двустранно симетрично заточване по целия режещ ръб. Дръжката е прикрепена отгоре, не пречи на свободното движение на острието. Дори и с лек натиск, той се справя със структурата на хрупкаво тесто и обилен пълнеж. Ножът за тесто е с подобен дизайн. Той също има ролков принцип на работа. Острието е с по-малък диаметър, но броят на режещите части в дюзата е от 3 броя.

За зеленчуци, плодове, декор Кухненските ножове за зеленчуци се отличават с късо острие до 10 см и надеждна дръжка от 11 см. Ъгълът на върха им е по-остър за лесно обелване на домати, обелване на патладжани, тиквички, правене на дупки в тиква, премахване на картофени „очи“ . Ножът за плодове изглежда като нож за зеленчуци. Той също има късо, плоско острие с двустранно заточване. Освен за почистване, той е предназначен за деликатно нарязване на портокали, банани, манго. Продуктът е незаменим в семейства, където се придържат към правилното хранене, обичат плодови сокове и смутита.

Ножове за декориране. Основата е съставена от различни вълнообразни остриета. Към тях се добавят рендета за зеленчуков чипс, плодорезачки, ъгли, острилки, лъжици за почистване на каша и др. С помощта на такива ножове се създават къдрави композиции от дини, пъпеши и ябълки.

Коментираи

Вашият email няма да бъде публикуван. Required fields are marked *

*