ИЗБОР ЗА ДЕНЯ

Какво готварско оборудване е необходимо за отваряне на нов ресторант?

Изборът на оборудване за ресторант е индивидуален процес, в зависимост основно от типа на заведението. Препоръчително е този проблем да се разреши още на старта на бизнес плана, а не в последствие.

Важно е да уточним, че не всеки сайт на производствена компания може да съдържа информация за всички съществуващи и възможни инструменти и още повече да каже какво и за какво се използва и колко важно е всяко устройство за работа. Именно и поради тази причина споделяме с Вас основните аспекти и основното оборудване за отваряне на ресторант.

Не си струва да спестявате от оборудване, но това не означава, че трябва да изберете най-скъпото. И е по-добре да не разглеждате използвано оборудване за климатични, отоплителни и вентилационни системи.
Особено важно е, че не трябва да поемате такива рискове, когато отваряте първото си заведение, когато все още не знаете как и какво трябва да работи и колко изгодно ще бъде за вас.

И запомнете: всяко скъпо ресторантско оборудване трябва да бъде рентабилно и трябва да го купувате само след като са направени всички изчисления.

Професионално кухненско обзавеждане за ресторант

Общи изисквания към оборудването за хранене

Професионалното ресторантско оборудване е скъпо и не винаги е налично, така че си струва да го закупите, след като са направени всички изчисления, като се вземат предвид следните фактори:

 • броят на посетителските места;
 • кухненският кът;
 • формата на рестоанта;
 • съдържанието на менюто.

Пребройте броя на местата. Това ще определи максималното натоварване на кухненското оборудване и капацитета на натоварване. От това зависи и изборът на готварско оборудване, в това число конвектомати, фурни, котлони, печки за пасти, фритюрници и други сходни.

Фиксирайте определена зона зад кухнята

Това пряко засяга пълния комплект кухненско оборудване. Например в малки стаи просто не можете технически да осигурите всичко необходимо, ще трябва да пожертвате нещо или да изберете по-малки хладилници, фурни и т.н.

Не забравяйте, че персоналът трябва да се движи свободно из кухнята. Ако площта на пода е твърде ограничена, по-добре е да потърсите по-ергономични мебели и оборудване за кафенета и ресторанти.

Изчислете производителността, за да постигнете баланс между качеството на храната и скоростта на готвене

Така ще разберете дали си струва да плащате допълнително за по-функционални и по-висок клас модели.

Направете меню и решете броя на артикулите

За някои ястия ще ви трябва специално оборудване: барбекюта, скари, месители, диспенсъри и др.

Съвременните ресторантски системи са многофункционални и съчетават например скара, котлон и режеща повърхност. Това спестява много място.

Въпреки това, ресторантьорите, които не са готови да плащат за най-новото и модерно готварско оборудване, ще трябва да правят компромиси.

Изисквания към кухненското оборудване:

 • спазване на санитарните норми;
 • дълъг експлоатационен живот;
 • висококачествени материали за производство;
 • доказан производител;
 • наличие на гаранция.

Кухнята в дадено заведение представлява сложна структура, където всичко трябва да бъде разположено възможно най-удобно и ергономично; нищо излишно не би трябвало да има, а напротив, сао най-важното.

Функциите на всяка част от оборудването

Например, малко кафене или бар ще се нуждае от бар плот с кафемелачка, миксер, вграден хладилник, сокоизстисквачка, блендер, ледогенератор и кухненски робот. Не така стоят нещата при ресторанти със средно и голямо натоварване.

Именно доброто планиране, подобра на качествено оборудване, както и закупуване на продукти от доказано добри марки ще направят така, че готвачите Ви да изпитват удоволствие, приготвяйки вкусни ястия на Вашите клиенти.

Условия на работа на оборудването

Обикновено кухнята е влажна и гореща. Следователно качеството на материалите и монтажа на оборудването оказват голямо влияние върху работата.

Достоверен производител. Препоръчително е да купувате оборудване само от производители или официални дилъри, които продават една или две марки.

Друг съвет: следете цените на готварското оборудване. Трябва да знаете поне две цени за всяка единица оборудване, за да разберете къде е по-евтино. Списъкът на оборудването за откриване на ресторант и заведение зависи от много специфични неща. Кафенето няма да мине без висококачествени кафемашини, а за отваряне на пекарна са необходими добри фурни.

Кухните на народите по света: китайска, грузинска, френска и др. – изискват специфично оборудване. Например, за да приготвите италианска пица, ще трябва да закупите преса за пица, хладилна маса, месачка и фурна – традиционна, ротационна, тунелна или преносима. Когато определено сте решили формата на заведението, можете да започнете да анализирате менюто, защото някои позиции може да се окажат неуспешни.

Отново напомняме, че е изключително важно да обърнете внимание на:

 • каква първоначална инвестиция сте планирали;
 • каква е вашата кухненска площ;
 • каква отплата очаквате.

Едва тогава можете да преминете към следващ етап, а именно избор и закупуване на оборудване.

Професионално кухненско оборудване

Струва си да изберете технологично оборудване след изучаване на санитарните стандарти за обществено хранене. Има определени стандарти за завършване на кухнята, установени въз основа на пожарната безопасност и санитарните разпоредби.

Работният ден на главния готвач често продължава по-дълго, отколкото е отворено самото заведение. Всички кухненски уреди работят приблизително по едно и също време, така че всичко трябва да бъде оптимизирано и надеждно, доколкото е възможно.

Например, кухнята трябва да има разделения, които не могат да бъдат преходни. Изключение правят цеховете, свързани с последователни технологични процеси.

Хладилното оборудване също трябва да бъде поставено по такъв начин, че да изключва срещата на суровини, готови продукти и полуготови продукти. Дъските за рязане трябва да бъдат маркирани по подходящ начин, напр. „CM“ за сурово месо.
Ако не се придържате към правилата за подреждане на оборудването в началото на подреждането на кухненското пространство, тогава първата проверка на регулаторните органи ще разкрие всички недостатъци и това мооже да доведе до санкции, а понякога дори до преустановяване на дейност.

Оборудването за ресторанти и кафенета може грубо да се раздели на няколко категории:

 • Оборудване за охлаждане;
 • За термичена обработка;
 • За изготвянето на хлебни и сладкарски изделия;
 • Оборудване за почистване – съдомиялни;
 • Електромеханични системи;
 • Оборудванеза бар;
 • Спомагателно оборудване.

Нека кажем няколко думи и за всеки тип оборудване.

Хладилно оборудване

Основният критерий при избора на хладилно оборудване е дали оборудването поддържа правилно определен температурен режим. Трябва да обърнете внимание и на стегнатостта, простора и размерите.

Хладилното оборудване включва:

 • шкафове – за съхранение на храна, за излагане в залата;
 • камери – корпусът се състои от сандвич панели. Те са с големи размери, така че са по-подходящи за големи заведения. Има и фризери за ракли;
 • маси – те ви позволяват да спестите кухненско пространство, като комбинирате няколко функции: хоризонтален хладилник с работна повърхност, маса за пица, салата (маса с гастронормален контейнер за готови ястия);
 • витрини – сладкарски, настолни, замразяващи, универсални;
 • ледогенератори – незаменими за барове, където трябва да работите с големи обеми лед. Формата на леда може да бъде разнообразна: кубчета, гранули, пирамиди и др .;
 • бурни фризери – за интензивно замразяване на големи количества продукти за кратък период от време без загуба на вкус.

Оборудване за термична обработка

За повечето заведения с кухня това е основно оборудване. Отоплителната техника за отваряне на ресторант е необходима за приготвяне на топли ястия и сладкиши. Видове термична обработка на продуктите: пържене, пастьоризация, готвене, стерилизация.

Прекалено скъпо и непрактично е да се приготвят отделно всички съставки за всяко ястие, следователно се използват два вида техники за приготвяне на ястия.

 • Независим. Тясно насочени устройства за приготвяне на отделни ястия или техни компоненти, полуфабрикати.
 • Многофункционален. Тази техника е предназначена за различни последователни действия.

Често се използват и техники с няколко работни зони, като печка с различни горелки. Но днес все повече и повече ресторантьори преминават към конвектомати, които могат да заменят не само печката.

 • Термичното оборудване е разделено на следните видове:
  готварски печки – газови, електрически, индукционни, конвективни;
 • конвектоматите са многофункционални устройства, които съчетават функциите на печка, фритюрник, фурна, електрически тигани;
 • фурни – някои се състоят от няколко секции, които са разделени от топлоизолационен материал, други са прости, с едно отделение. Във всяко от отделенията можете да готвите различни ястия едновременно (месо и риба, сладкиши и зеленчуци и др.).

Има и допълнителни отоплителни уреди, които не са задължителни за кухнята: секционно оборудване за организиране на доставка на ястия като бюфет, затоплящи храна, фритюрници, оризови печки, палачинки и др.

Готварски печки за ресторанти и заведения

Не всички заведения ще се задоволят само с конвектомат, особено за ресторанти и кафенета с голям брой места и висок оборот. В такива заведения често се използват специални плочи с вградени котлони.

Много хора инсталират печки от два вида наведнъж: електрически и газови, ако, разбира се, газът се вкара в стаята. Ако газът е труден, тогава ще трябва да поставите цилиндър, тъй като някои ястия се приготвят само на открит огън.

Други ястия изискват стриктно спазване на технологията на готвене; а в електрическа фурна е много по-лесно да направите това, защото в нея можете да регулирате температурата по градуси.

Когато избирате готварска печка за ресторант, обърнете внимание и на следните неща:

 • Печката има ли функция за изключване при липса на съдове на горелката: това помага значително да се спестят разходи за комунални услуги.
 • Незабавно загряване. Това е задължителна функция за индукционните готварски печки; Точно това е техният голям плюс, защото обикновените електрически печки се затоплят много време.
 • Метод и вид на монтаж. Има подови варианти за кухненски печки и по-компактни, настолни. Тук цените също са различни и винаги трябва да плащате допълнително, за да спестите място. Не забравяйте, че само специалист може правилно да свърже индустриална печка.

Тъй като доста писахме за обзавеждането за ресторант, няма как да подминем и посудата.

Прибори за хранене – посуда

Основни условия за избор на висококачествени съдове за готвене:

 • Здравина.
 • Устойчивост на резки промени в температурните условия.
 • Подходящи за съдомиялна машина.
 • Дълъг експлоатационен живот.

Броят на необходимите ястия зависи преди всичко от броя на местата.

Важна роля обаче играе и формата на обслужване на заведението, тъй като в залата със сервитьорите има три комплекта ястия, единият от които е в обращение, вторият е за банкета, а третият е в килера.
В заведенията на самообслужване един комплект е изложен в залата, вторият се измива, третият е на разпределителната линия, а четвъртият е за банкети.

Ястията могат условно да бъдат разделени на следните категории:
порцеланови и керамични съдове – чинии, салатници, захарници, солници, сосове, чайници, чинии за супа, основни ястия и десерти, чаши и чинийки, кани за мляко, бюфет лъжици;

прибори за хранене – вилици, лъжици, ножове;

съдове за готвене – разнообразие от тенджери с и без капаци, тигани, тенджери. Изработени от чугун, неръждаема стомана. Емайлираните съдове не могат да се използват в професионална кухня;

гастрономични съдове – за съхранение на заготовки и готови ястия, за готвене и за демонстриране на готови продукти;

барове – кани, чаши, чаши за сок, вода и коктейли, диспенсър за прибори, лъжици, щипки за захар, бутилки, чаши, кофи за лед, шейкъри, горелки, джиги и др.;

кухненски прибори – ножове, дъски, съдове за храна, бутилки за сос, теглилки, гевгири, черпаци, картофомелачки, кошници за хляб и др.;

сладкарско оборудване – сита за прах, сладкарски пликове със и без накрайници, подложки за торти, рамки и форми за печене, създаване на шоколадови декорации.

Когато купувате сервизи, трябва да попитате доставчика дали е готов да предостави едни и същи комплекти за дълъг период от време, защото комплектите с различни шарки изглеждат нелепо в залата. Приборите за хранене и керамичните (порцеланови) съдове трябва да съответстват един на друг и да поддържат концепцията на заведението.

Финални думи

Цената на оборудването за отваряне на ресторант или кафене зависи пряко от това какви ястия искате да предложите на бъдещите си клиенти. Колкото по-сложно е оборудването, толкова по-скъп е неговият ремонт и поддръжка; освен това ще трябва да обучите персонала да използва апаратурата.

Следователно простото не винаги е по-лошо. Изберете всички устройства за конкретни задачи, не се опитвайте да обхванете всичко наведнъж, по-добре е да купите дадено кухненско оборудване на по-късен етап, а да стартирате само с най-належащото.

В настоящата стаитя Ви бе споделена детайлна информация за видовете оборудване за отваряне на нов ресторант, като вярваме, че тя ще Ви бъде полезна и, че чрез нея ще можете да планирате добре своите бъдещи покупки, както и ще оптимизирате разходите си.

Няма как да не препоръчаме да разгледате www.MixHoReCa.com – компания, която предлага висококачествено оборудване за ресторанти и заведения от неръждаема стомана.

Екипът на Готвим Бг ком Ви желае успешен бизнес!

Коментираи

Вашият email няма да бъде публикуван. Required fields are marked *

*