ИЗБОР ЗА ДЕНЯ

Пушите ли? Дори една цигара на ден крие опасности

Няма как да не признаем, че има някой от Вас, читателите на Готвим Бг Ком, които си позволяват една – две цигарки дневно. Най-често след вечеря, мислейки си, че облекчава организмът.

Учени доказват, че дори една цигара дневно крие неочаквани щети.

Дори една цигара пушена на ден е достатъчна, за да се увеличи рискът от сърдечно-съдови заболявания с 50%.

Това съобщават учени от университетския колеж в Лондон, публикувайки статията си в списание The BMJ, съобщава NewsOboz.org.

Изследователите анализират резултатите от повече от 140 научни статии за влиянието на лошите навици върху здравето. Оказа се, че онези, които намаляват броя на пушените цигари от 20 на една на ден, намаляват вероятността от развиване на животозастрашаващи заболявания само с 50%. Рискът от коронарна болест на сърцето е 48% в сравнение с непушачите. В същото време, тези, които пушат по цигара на ден, вероятността да заболеят рак се намалява с 95%.

Експертите предупреждават, че за жените рискът е по-висок. От стоте жени, които пушат 20 цигари на ден, седем души повече от мъжете страдат от сърдечни заболявания. Сред тези, които пушат една цигара на ден – заболелите са трима души.

Резултатите от изследванията на американски учени, публикувани, в края на 2017 година, доказват, че периодичното пушене в дългосрочен план води до същите рискове от заболявания на сърдечно-съдовата система, както и постоянното пушене (от една кутия на ден).

В обобщение, ние, екипът на Gotvim-bg.com можем да заявим смело, че тютюнопушенето вреди сериозно и не носи нито една полза на човешкия организъм. Митове и легенди са твърдения, че цигарите успокояват човешкия организъм. Доказано е точно обратното. Е, вече знаете, че дори една цигара на ден носи рискове, затова възможно най-скоро се опитайте да откажете тези вредни навици и ги заменете с нещо полезно, ценно, нещо, което ще Ви даде позитивно настроение, здраве и по-бодър дух.

Коментираи

Вашият email няма да бъде публикуван. Required fields are marked *

*